Мой сайт Вторник, 16.04.2024, 16:22
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | | Регистрация | Вход
» Меню сайта

» Категории раздела
Новости науки и техники [571]
Science and Technology [11]
Новости наномира [3]
Сплавы [4]
Трибология [0]
Водород [4]

» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

» Форма входа

Главная » 2011 » Май » 27 » Чому вулканічний попіл небезпечний для літаків
20:11
Чому вулканічний попіл небезпечний для літаків

Чому вулканічний попіл небезпечний для літаків

 

Після виверження ісландського вулкану Ґримсвотн у Європі знову заговорили про єдині припустимі норми вмісту часток попелу в повітрі. Ці норми важливі для авіації, бо на їхній підставі закривають аеропорти.

 

Турбіни літака можуть зазнати пошкоджень вже за незначної концентрації частинок вулканічного попелу, кажуть експерти Німецького аерокосмічного центру (DLR). Ці частки залишаються на лопатях турбіни, від чого вона втрачає потужність. У камері згоряння літакової турбіни панує температура до 1400 градусів Цельсія, а вулканічний попіл розплавляється вже за температури 1100 градусів. Коли ці частинки розплавляються, вони осідають на лопатях турбіни. В результаті вона втрачає потужність, температура в камері згоряння піднімається, також піднімається тиск у компресорі. Це може призвести до збою функцій, а в найгіршому випадку – до повної відмови турбіни.

Уже мінімальні купки вулканічного попелу в системі охолодження турбіни можуть її заблокувати. За оцінками експертів DLR, це може призвести до перегріву лопатей, а тому їх доведеться міняти раніше, ніж передбачено.

Дослідження довело небезпеку

У Німеччині знову закривали аеропорти через хмару попелу з вулкануУ Німеччині знову закривали аеропорти через хмару попелу з вулкануНавесні 2010 року після виверження вулкану Ейяфятлайокудль в Ісландії значну частину європейського повітряного простору на шість днів було проголошено зоною, закритою для польотів цивільних літаків. 100 тисяч рейсів було скасовано, десять мільйонів пасажирів були змушені міняти свої плани. Авіакомпанії втратили мільярди євро прибутків.

Усе це спричинило дискусію, наскільки вулканічний попіл насправді небезпечний. Дослідження Університету Ісландії та Університету Копенгагена, оприлюднене в квітні 2011 року, дійшло висновку, що небезпечні передусім частки попелу з початкової фази виверження вулкану. Учені  встановили, що ці частки мають особливо гострі краєчки, які можуть завдавати  шкоди літакам. Навіть після кількох тижнів у воді ці частки залишалися гострими. 

Припустимі норми  

Після хаосу навесні 2010 року, коли одні країни запроваджували заборону на польоти, а інші – скасовували, Європейський Союз вирішив тісніше співпрацювати на рівні установ з питань безпеки польотів. Але

Запровадити єдині стандарти максимально припустимої концентрації вулканічного попелу в атмосфері європейці досі не змогли.

У Німеччині після виверження вулкану Ґримсвотн міністр транспорту Петер Рамзауер затвердив нові норми. Заборона польотів для турбінних літаків настає тоді, коли в одному кубічному метрі повітря міститься більше двох міліграмів вулканічного попелу.

Роман Гончаренко / rtr / dpa
Редактор: Леся Юрченко


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15106630,00.html
Категория: Новости науки и техники | Просмотров: 620 | Добавил: Professor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 2
2 Pnmfzo  
lipitor 10mg brand <a href="https://lipiws.top/">lipitor usa</a> buy lipitor

1 Nvjfhx  
lipitor 40mg us <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 80mg online cheap</a> buy generic lipitor 80mg

Имя *:
Email *:
Код *:
» Поиск

» Календарь
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

» Архив записей

» Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz


  • Copyright MyCorp © 2024
    Сделать бесплатный сайт с uCoz